Якщо Верховна Рада прийме відповідний законопроєкт, то українцям більше не потрібно буде стояти за пропискою у задушливих чергах і бігати кабінетами. Документ можна буде оформити онлайн. Більш того, штамп про місце проживання приберуть з паспорта.

Такі зміни передбачає законопроєкт №5463 про надання електронних послуг з реєстрації місця проживання в Україні. Про це повідомляє інформаційне управління апарату ВР.

Варто відзначити, що раніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, на цей момент українцям для реєстрації місця проживання в паспорті або отримання довідки до ID-карти необхідно відвідувати кілька установ і чекати в чергах.

Але прийняття нового закону позбавить громадян від цих проблем і паперової тяганини. Достатньо лише авторизуватися в додатку "Дія" або на порталі та зробити кілька кліків.

На порталі "Дія" потрібно буде тільки вказати адресу, за якою фактично проживаєте. Ті, у кого вже є нерухомість, отримають прописку за добу. Для декларування місця проживання в іншому місці (наприклад, в квартирі орендодавця) потрібно буде його згоду, яку він теж може дати онлайн.

Також глава Мінцифри підкреслював, що новий законопроєкт зробить зміну місця реєстрації проживання декларативним.

Популярні новини зараз

Не повторюйте цю помилку: чому в жодному разі не можна кип'ятити воду двічі

Не потрапіть на прийом: як українців обманюють при оренді квартир

Вам допоможе звичайна кропива: як підгодувати болгарський перець, щоб він ріс великим та солодким

Не випробовуйте долю: яку молитву читають перед випіканням паски

Показати ще

У свою чергу голова Комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації Михайло Крячко повідомив, що закон передбачає декларування місця реєстрації дорослого і дитини онлайн за допомогою порталу "Дія".

А перший заступник голови Мінцифри Олексій Віскуб зазначив, що зараз такий експеримент успішно працює для власників ID-карт в семи містах України.

"Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроєкт Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні №5463", — сказано в повідомленні.

Додамо, на початку травня закон внесли в парламент.

Раніше "Нyser" писав про те, як змінити прописку онлайн.

Також наш портал повідомляв, українці можуть зареєструвати ФОП за кілька секунд.

Нагадуємо, у Мінцифри планують оновити додаток "Дія" і додати нову корисну функцію.