Президент України Володимир Зеленський вважає, що ризик ескалації з боку Російської Федерації все ще присутній і залишається дуже високим. Більш того, збережеться до кінця вересня поточного року.

Про це глава держави заявив в інтерв'ю виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung. Йдеться в пресслужбі Офісу президента України.

Володимир Зеленський зазначив, що український уряд знає точну кількість військових РФ і військ сепаратистів, які перебували на кордоні з Україною, на території Донбасу та окупованого Криму в момент ескалації.

Цифри президент назвав наступні:

- 30-35 тисяч військових перебували на тимчасово окупованих територіях Донбасу;

- від 50 до 80 тисяч військовослужбовців перебували вздовж кордонів України та Росії;

Популярні новини зараз

Ще смачніше, ніж олів'є: рецепт салату з ковбасою, зеленим горошком та кукурудзою

Дуже серйозна сума: українцям розповіли, як отримати 10 тисяч соцдопомог.

Забирають прямо з машини: автомобілістів попередили про "дорожню мобілізацію" на трасах

"Росію повністю затопить": відома провісниця розповіла, коли в Україні настане світ

Показати ще

- 33-35 тисяч на території Криму;

- 30-35 тисяч військ сепаратистів, плюс близько трьох тисяч кадрових російських офіцерів на окупованих територіях України.

За словами Володимира Зеленського, ймовірність ескалації знизилася тільки після того, як США і ЄС натиснули на Росію. Він також повідомив, що з території анексованого півострова пішли приблизно три з половиною тисячі військовослужбовців РФ.

Глава України підкреслив, що всі інші російські військові залишаються на місці. Крім цього, і 90% військової техніки нікуди не відвели.

"Тому моє бачення, ескалація можлива в будь-який момент до кінця вересня, скажімо, точно до 12-16 вересня. Ми знаємо, що будуть навчання "Захід-2021". Тому вважаю, що до цього періоду ситуація дуже небезпечна", — повідомив Володимир Зеленський.

Крім того, він вважає, що спроба Росії побудувати наземне сполучення з тимчасово окупованим нею Кримом може закінчитися повномасштабною війною. За словами Зеленського, в Україні розглядають багато військових варіантів ескалації з боку Росії, у тому числі морські операції й бліцкриг до кордонів Донецької та Луганської областей.

Раніше "Нyser" писав про те, що Зеленський побачив загрозу для України в новому маневрі Росії та Білорусі.

Також наш портал повідомляв, у Німеччині закликали уряд переглянути умови постачання зброї в Україну.

Нагадуємо, експерти розповіли, що буде з Україною в разі вторгнення Росії.