У 2023 році в українській пенсійній системі можуть відбутися серйозні зміни

В уряді вкотре пообіцяли найближчим часом запровадити систему обов'язкових накопичувальних пенсій. До парламенту вже потрапив законопроект №2683-3, згідно з яким українці почнуть збирати гроші на особистих рахунках на власні пенсія з 2023 року. Якщо законопроект приймуть протягом найближчих двох місяців, то в уряду буде півтора року на підготовку. Варто відзначити, що в парламенті забракували вже кілька варіантів законопроекту про другий рівень пенсійної системи. Про те, що змінить даний законопроект повідомляє iнформаційний портал "Сьогодні".

В першу чергу необхідно відзначити, що Україні необхідні накопичувальні пенсії. Навіть незважаючи на те, що уряд регулярно підвищує солідарні державні пенсії, більша частина з 11 мільйонів українських пенсіонерів отримують менше 3 500 гривень, тобто проживають за межею бідності. Більш того, солідарна пенсійна система через демографічну кризу знаходиться на межі катастрофи.

Суть накопичувальних пенсій полягає в тому, що українець і його роботодавець щомісячно будуть відраховувати кошти в пенсійні фонди, які будуть інвестувати кошти в безпечні проекти, примножуючи їх. Таким чином, за 40 років українці зможуть собі заробити на дійсно гідну пенсію.

Колишній керівник Пенсійного фонду України, а зараз незалежний експерт Віктор Колбун заявляє, що розглянутий зараз законопроект трохи відрізняється від попередніх. Зараз що співробітник, що його роботодавець будуть відраховувати по 2 відсотки від зарплати в місяць, досягаючи 4 відсотків. До цього, наприклад, пропонувалося брати по 1 відсотку з працівника і роботодавця і підвищувати відсоток до 7 в сумі. Одночасно з цим знижується ЄСВ і податок на доходи фізосіб, обидва на 2 відсотки.

Одним із сумнівних моментів ініціативи є те, що незважаючи на довге обговорення, немає абсолютно ніякої інформації про те, хто ж буде розпоряджатися грошима українців — новий Пенсійний фонд-2, великі недержавні фонди і т.д. а навіть якщо цим буде займатися держструктура, залишається небезпека корупційних схем, через що накопичення українців можуть виявитися набагато менше, ніж передбачалося.

Популярні новини зараз

Хитрість наших бабусь: що зробити, щоби до сковорідки нічого не прилипало

Вже тоді крали: з якоїсь американської машини повністю скопіювали "Волгу". Фото

Показати ще

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що українцям розповіли про нові корисні послуги, доступні в додатку"дія".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що стало відомо, як зміняться виплати працюючих пенсіонерів в Україні.

Також "Hyser" писав, що українських пенсіонерів попередили про те, що вони можуть позбутися своїх пенсій і розповіли, що потрібно робити, щоб цього не сталося.