В Україні прогнозують зростання цін на комуналку та продукти харчування

Українців попередили про черговий стрибок цін на продукти харчування та комунальні послуги з-за інфляції. За прогнозом Нацбанку ціни підуть на спад тільки у вересні. На скільки підскочать ціни й що ще може зрости в ціні, повідомляє портал OBOZREVATEL.

В першу чергу інфляція відображається на цінах продуктів харчування. За даними НБУ, вартість оброблених продовольчих товарів у розрізі року підвищилася на 10%. Найбільше в ціні додала борошно, цукор, соняшникова олія і продукти для яких вони служать сировиною. І поки зниження цін на ці продукти не передбачається, так як ринки борошна, цукру і соняшникової олії контролюють монополісти, які орієнтуються на світові ціни.

Разом з тим ціни знижуються на продукти "борщового набору". Вже починає падати в ціні картопля, так як залишки старої картоплі потрібно буде продати поки не з'явився новий урожай. Також знижується в ціні торішня капуста.

Істотний удар по гаманцю українці можуть відчути внаслідок зростання цін на комуналку. Так, з 1 червня очікується скасування ПСО "Нафтогазу" на постачання палива теплокомуненерго. В результаті тепловики будуть закуповувати блакитне паливо дорожче і тому вже до осені платіжки за гарячу воду та опалення помітно "поважчають".

Разом з тим очікується підвищення цін і на електроенергію. Якщо на сьогоднішній день українці платять 1,68 грн за кВт*год, то незабаром тариф може злетіти до 2,5-4 гривень за кВт*год, оскільки це реальна вартість. Також розглядається варіант введення відразу декількох тарифів для людей, які споживають різну кількість електроенергії, наприклад, до 500 кВт, більше 500 кВт, більше ніж 1000 кВт.

Раніше портал Hyser повідомляв, що українцям розповіли, як зменшити суми в платіжках за комуналку до 50%.

Популярні новини зараз

Огірки виростуть солодкими і хрусткими: як правильно посадити насіння, не зіпсувавши їх

Прийде позичати у знайомих: скільки тепер доведеться заплатити за ухилення від мобілізації

Забирають прямо з машини: автомобілістів попередили про "дорожню мобілізацію" на трасах

Похорон Михалкова: лікарі вже не можуть врятувати улюбленця Путіна. Рідні шукають найкрасивішу труну

Показати ще

Також наш портал інформував, що українцям показали, як тарифи на комуналку зросли за рік.

Нагадаємо, що українцям вказали на важливу деталь щодо річних тарифів на блакитне паливо.